Welkom bij

Wereldwinkel Deventer

Klankschalen

 

In de tijd van Confusius in de 5de eeuw voor Christus werden klanken gezien als vibraties van de hemel die bedoeld waren voor het hart, zodat er harmonie in lichaam en geest ontstond. Klankschalen werden niet alleen gebruikt voor persoonlijke harmonie maar ook voor de vrede in het rijk. Vandaag de dag worden in Japan in de tempels nog altijd klankschalen gebruikt.

In het Tibetaans Boeddhisme worden klankschalen en klankkelken gezien als rituele objecten. Ook kent men gongs, cimbalen en bellen die als klankmedia gezien worden voor het scheppen van een harmonieus geluid. In de Tibetaanse geschriften wordt geen melding gemaakt van klankschalen, hoewel ze in kloosters gebruikt worden. Op vragen hierover is het vaste antwoord dat het gewoon voedselkommen zijn.

Het zijn echter voorwerpen die bij rituele offers aan de goden gebruikt worden, vandaar dat de klank puur en harmonieus moest zijn. Legenden verhalen dat het geheim van de klank zo machtig is dat het verborgen gehouden moet worden. We weten dat klank het denken stopt en het gevoel activeert. Het zijn derhalve ideale hulpmiddelen bij meditatie. Klankschalen worden gebruikt bij healing omdat het de lichaamsenergie weer in balans brengt. Het lichaam bestaat voor meer dan 80% uit water en water is een uitstekende klankgeleider zodat de vibraties in elke lichaamscel doordringen.

Volgens de traditie worden de klankschalen gemaakt van 7 verschillend metalen. Goud voor de zon, kwik voor Mercurius, ijzer voor Mars, Lood voor Saturnus, zilver voor de Maan, koper voor Venus en tin voor Jupiter. Vloeibaar metaal werd op een platte steen uitgegoten en na gedeeltelijke afkoeling in de vorm van een klankschaal gehamerd. De kennis van deze smeden sterft echter uit en hiermee verdwijnt de geheime kennis over de medicinale uitwerking van de verschillende metalen in de klankschalen. Kleine variaties in de hoeveelheid van de verschillende metaalcomponenten veroorzaken een verschillende klank met een daarbij horende uitwerking. Datzelfde geldt voor de vorm.

In 2007 heeft Madat Nepal contact gelegd met de productiewerkplaats van K.P. Tamrakar in Bhaktapur en met Peter Hess, zijn voornaamste importeur uit Duitsland. Samen met Peter Hess heeft K.P. in de loop van twintig jaar de productie en afwerking van klankschalen ter hand genomen en steeds meer verfijnd tot een zeer hoogwaardig product dat hier in het westen zelfs gebruikt kan worden door klankschaal therapeuten. Zijn bedrijf is geheel fair trade gemaakt. De salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden voor het personeel voldeden hier ruimschoots aan. Aan de arbeidsomstandigheden en de huisvesting is heel veel veranderd, zodat dit ruim voldoet aan de fair trade regels. Er werken drie verschillende bevolkingsgroepen in het bedrijf: Nepalezen uit Bhaktapur en de smeden uit India, die deel Islamitisch deels Hindoe zijn. Ze leven en werken gescheiden in twee ateliers. Bovendien zijn ze gescheiden gehuisvest. Er zijn ook nieuwe ventilatiesystemen in de gieterij en smederij afdelingen aangebracht. Samen met KP is een eigen keurmerk ontwikkeld. Madat Nepal Handel staat garant voor het fair trade aspect en KP staat garant voor de kwaliteit.