Welkom bij

Wereldwinkel Deventer

Tajines

Tajines van Teranga

”Teranga” is het Senegalese lokale woord voor ”Welkom” en staat voor de grote gastvrijheid van de Senegalese bevolking. Ook is het een uitnodiging om kennis te maken met de producten van Teranga.

Teranga is een importorganisatie-groothandel, opgericht in 1996 door Monique Margry en Laye Khouma, die als doel heeft de bevordering van export en verkoop van handgemaakte producten van kleine kansarme producenten in Senegal, Marokko, Filippijnen en Vietnam. Ze importeren zowel authentieke producten als producten naar eigen ontwerp. Het zijn originele producten die zich onderscheiden van de massa en die persoon of interieur een echt persoonlijke stijl geven. Het assortiment valt op door zowel het gebruik van natuurlijke materialen als het gebruik van uitbundige kleuren.

Teranga is door de Landelijke Vereniging Van Wereldwinkels erkend als fair trade leverancier. De producten voldoen aan de criteria van de eerlijke handel.

De kooktajines worden gemaakt in het kleine atelier van Khalid in Marrakech. Er werken 6 mensen.

Sinds mensenheugenis wordt over de hele wereld gekookt in een kleipot. De tajine vindt haar oorsprong in Marokko. De keuken van Marokko heeft zich in de geschiedenis ontwikkelt vanuit rondtrekkende berbers en Arabieren.

De diverse smaken krijgen in de tajine alle tijd om goed op elkaar in te werken. Daarbij worden ze in hun eigen kookvocht klaar gestoofd met als resultaat een vetarme schotel.

Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde tajines. Dit geeft in smaak geen verschil. Bij het eerste gebruik is het van belang de schaal 24 uur te laten weken in water. Als de schaal langere tijd niet gebruikt wordt, wordt aangeraden dit nogmaals te herhalen.

Men kan er vlees (bv. lamsvlees), vis (bv dorade, garnalen), of groenten (bv pompoen, courgette, paprika, aubergine, aardappel) gerechten in bereiden met een kruidenmix: komijnzaad, gemberpoeder, kurkuma, koriander). Verder is het lekker om toe te voegen: olijven, pruimen, tuinbonen en zongedroogde tomaten.

De traditionele manier van koken is om het gerecht gaar te stoven op houtskool, maar dit kan ook op een klein gaspitje met vlamverdeler op het fornuis.

Uitsluitend een warmtebron gebruiken waarbij geleidelijke verhitting plaatsvindt. Dus een gasfornuis of gasoven, geen elektrische of inductiewarmtebron. Zet de tajine nooit rechtstreeks op de gasvlam, maar gebruik een vlamverdeler of sudderplaatje. Wanneer u de tajine in de oven gebruikt, verwarm de oven dan niet voor, maar laat de tajine met inhoud langzaam laten opwarmen.

Een tajine kan niet tegen temperatuurschokken. Dus voeg geen koud voedsel of vloeistof in een warme tajine toe of warm voedsel of vloeistof in een koude tajine. Zet ook een warme tajine nooit op een koud aanrecht.